Să ridice mâna cine nu a fost vreodată în impas financiar. Acum să ridice mâna cine n-a avut vreodată probleme financiare chiar din vina lui. 🙂 E şi greu, când sunt atâtea ispite pe toate drumurile. Sau nevoi urgente! Fie că vorbim despre nişte haine şi pantofi, chiar şi la reducere sau despre țeava spartă de la baie. Sau poate despre canapeaua aceea din sufragerie pe care vrem s-o schimbăm sau să mai dăm o mână de var prin casă că prea de mult timp nu am mai făcut-o.
Acum că am lămurit-o pe asta, o să-ţi spunem ceva ce sigur ştiai dar poate nu conştientizai. Deşi nu e om care să nu fi greşit din punct de vedere financiar, puţini avem curajul să ne recunoaştem problemele şi mai ales, greşelile. Şi aici nu ne referim să vorbim deschis despre asta în faţa cunoştinţelor sau străinilor, ci despre familie sau prieteni apropiaţi. Noi, românii, avem un cult al ruşinii. În loc să căutăm ajutorul sau măcar un sfat din partea celor din jur, preferăm să ascundem gunoiul sub preş. Nu cumva să ne arate cineva cu degetul.
Aşa că primul pas spre rezolvarea problemelor financiare este să admiți şi să recunoşti că ai o problemă. Da, exact ca la alcoolici. Nu are rost să te ascunzi după deget. Cheltuielile fără cap şi coadă sunt ca o dependenţă. În unele cazuri chiar se ajunge la acest diagnostic dar ăsta deja nu mai e domeniul nostru. Revenind la datoriile tale, înainte de orice trebuie să vorbești cu cei din jur despre impasul în care ai ajuns. Un creier detaşat poate veni cu o soluţie simplă, dar pe care tu, din cauza stresului la care ești supus, să nu o vezi.
Odată greşeala recunoscută, pasul doi este să pui pe hârtie toate cheltuielile pe care le faci. Dar toate, de la legătura de pătrunjel cumpărată de dimineaţă din piaţă la covrigul luat în drum spre serviciu, de la facturile lunare la uniforma pentru copilul care a crescut peste vară mai ceva ca Harap Alb. Doar aşa poți identifica unde arunci bani aiurea, ce şi de unde poți tăia, ce şi de unde poți reduce.
Pasul trei este organizarea + economiile. Asta înseamnă o nouă listă, pe care treci cheltuielile obligatorii: rate, datorii, facturi, abonamente pentru transport în comun sau combustibil, dacă ai maşină. Apoi, când mergi la cumpărături, este bine să ai o altă listă pregătită de acasă. Cu un meniu stabilit săptămânal şi cumpărături făcute doar în baza acestuia îți garantăm că vei reduce simţitor cheltuielile. Înfrânează-ți orice poftă, orice impuls. Nu te lăsa cucerit de magia ofertelor pentru că de cele mai multe ori nu ai nevoie de atâtea produse de acelaşi fel, care ar putea expira până ajungi să le folosești. Pe de altă parte, poţi urmări reducerile atunci când ai nevoie neapărată de haine sau electrocasnice, orice presupune o cheltuială majoră. Nu te duce în hipermarket decât după ce ai mâncat. Stomacul gol bate întotdeauna conştiinţa. În plus, poți alege produse de la firme mai puţin cunoscute. Este cunoscut faptul că brandul creşte preţul cu multe procente.
Pasul patru. Încearcă să găseşti o sursă pentru un venit suplimentar. Poate ai un talent nefolosit care ţi-ar aduce nişte bani în plus pe lângă salariul lunar. Sau poţi căuta ceva de lucru de acasă ori ceva în sistem part-time. Sunt destule oferte pe piaţă care te-ar putea ajuta să câştigi ceva în plus, cât să te ajute să ieşi din perioada problematică. Nu te îmbogăţeşti, dar poţi să scapi de problemele financiare în care ai intrat, ceea ce nu este puţin deloc.
Pasul cinci. Poţi apela la un Credit Până la Salariu de la Viva Credit dar aici trebuie să ai mare grijă. Nu lua un astfel de împrumut ca să acoperi un altul sau să plăteşti rate restante. Ia unul doar dacă știi că-l poti returna la timp. Orice nouă datorie pe care nu o poţi plăti nu va face decât să îţi accentueze declinul financiar. Dacă, însă, ştii că ai nevoie de bani urgent, bani pe care îi vei putea înapoia luna următoare de exemplu, atunci asta este soluţia ideală.
Odată ce ai scăpat de probleme, ai terminat cu datoriile şi ai ajuns din nou pe linia de plutire, nu te culca iar pe o ureche, pe principiul că nu ţi se mai poate întâmpla. Ba tocmai, că ţi se poate întâmpla dacă revii la stilul de viaţă iniţial. Dacă însă respecţi întocmai lucrurile de mai sus, ai şanse nu doar să nu mai ajungi într-un impas financiar ci şi să faci ceva economii.
Pentru un Credit Până la Salariu, untră aici: https://goo.gl/xHqajF
Leave A Reply