Cred că putem cu toții să admitem că, dacă ne-am strădui, am economisi chiar bine la mâncare. E una dintre principalele cheltuieli de unde chiar putem tăia.
Lista de cumpărături e un început bun ca să economisești. Pentru că, teoretic, ar trebui să te ajute să nu cumperi nici mai mult, nici mai puțin decât ți-ai propus. Ce faci, totuși, dacă nu te poți ține de listă și ai tendința să adaugi in coș tot ce-ti face cu ochiul de pe rafturi?
În primul rând, poate ar fi o idee bună să folosești o aplicație pentru cumpărături sau să comanzi online de la lanțurile de supermarketuri. În felul acesta, vei adăuga în coșul virtual doar produsele de pe listă. Poți alege să-ți fie livrate acasă – livrarea poate fi chiar gratuită – sau să mergi să le ridici personal. Procedând așa, nu doar că economisești bani pentru că nu vei mai trece printre rafturile pline de tentații, dar economisești și energie – nu mai pierzi ore la cumpărături și nici nu te mai enervezi de aglomerația inevitabilă.
Ca această “rețetă” să funcționeze, este foarte important să faci lista de cumpărături pentru toată săptămâna, incluzând și mesele de prânz. Pentru că de obicei, când pleci să cumperi ceva de la magazinul de lângă serviciu, se întâmplă să te întorci cu multe altele.
O altă soluție ar fi să faci lista și să rogi soțul sau prietenul să meargă la cumpărături. Cu siguranță ei vor merge țintă la rafturile de unde trebuie să ia produsele, fără prea multe abateri. Așa împărțiți și sarcinile în cuplu, faceți și economii.
Dacă totuși vrei să te duci la cumpărături, fă curat în frigider înainte. În felul acesta vei vedea ce mai trebuie cu adevărat să cumperi. Plus că, dacă o să mai și arunci mâncarea care s-a stricat, când vei avea tendința să te abați de la lista, o să-ți aduci aminte câte ai aruncat și vei fi mai cumpătată.
Înainte să pleci, mănâncă bine; așa nu o să cumperi “de foame” tot ce-ți face poftă.
Tot în spiritul economisirii, te sfătuim să cumperi produsele comercializate sub mărci private. Fiecare rețea de supermarketuri are astfel de mărci, care sunt mai ieftine și, de cele mai multe ori, de aceeași calitate ca produsele comercializate sub mărci celebre. Te întrebi cum de e posibil? Ei bine, pentru că și mărcile private sunt produse de aceeași producători ca mărcile celebre.
Nu cumpăra ceva doar pentru că e la reducere. Întreabă-te întotdeauna dacă chiar îți trebuie produsul respectiv; altfel, nu e o afacere bună. Vei umple căruciorul cu produse la reducere, având senzația că faci economii, dar, în realitate, vei face o mare gaură în portofel.
Dacă știi că ai o pasiune pentru anumite produse și tinzi să “faci colecție”, evita raioanele respective. Dacă îți plac farfuriile sau cutiile de depozitare, nu mai trece pe la raioanele unde le găsești.
Într-un final, poate cel mai important sfat este să înveți să te abții să cumperi tot ce-ți poftește inima. Este lucru știut că dacă faci ceva de câteva ori va deveni obișnuință.
Spor la economisit când faci data viitoare cumpărături!
Leave A Reply