Neprevăzutul face parte din viața noastră. Fiecare dintre noi poate trece la un moment dat printr-o perioadă marcată de incertitudine și instabilitate. Atunci când traversăm aceste „zile negre”, este important să avem un „as” în mânecă și să ne ridicăm, pas cu pas, din criză. Deși este greu să fii pregătit pentru ceva ce nu poți anticipa, există o soluție salvatoare – fondul de urgență.
Ce este un fond de urgență?
Fondul de urgență este acea sumă de bani pe care să știi că te poți baza atunci când apare o situație neprevăzută. De exemplu, atunci când ai o nevoie urgentă de bani pentru o consultație medicală, pentru o reparație a casei sau a mașinii, care nu suportă amânare, ori atunci când traversezi o perioadă dificilă din punct de vedere financiar.
Ca să înțelegem când putem folosi banii din fondul nostru de urgență este important să stabilim ce înseamnă „urgența”, pentru că poate avea o accepțiune diferită pentru fiecare dintre noi. De aceea, este important să nu o confundăm cu „dorința” și să ne răspundem singuri la următoarea întrebare – sănătatea mea sau a familiei mele depinde de acea sumă de bani? Vom detalia mai jos câteva situații în care se poate folosi fondul de urgență și situații în care nu este indicat să cheltuim banii pe care i-am economisit.
4 situații în care poți apela la un fond de urgență
Situațiile sunt numeroase, însă ne oprim asupra câtorva care sunt cele mai importante și pot apărea în viața fiecăruia dintre noi la un moment dat:
- O consultație sau intervenție medicală costisitoare pentru tine sau pentru cineva din familie – poate fi vorba despre o vizită la dentist, dar care nu poate și nu este indicat să suporte amânare.
- O reparație în casă – fie că s-a spart o țeavă sau centrala termică are nevoie de revizie, căminul este important să fie sigur și să asigure cel puțin un minimum de confort pentru tine și familia ta.
- O reparație a mașinii – siguranța și viața este important să fie mereu pe primul loc, de aceea, reparațiile la mașină nu trebuie amânate.
- Pierderea locului de muncă – într-un context instabil, cum este cel provocat de pandemie, este bine să te gândești la neprevăzut și să ai o plasă de siguranță în cazul în care, din diverse motive, poți rămâne fără job-ul care îți aduce venitul principal.
4 situații când NU trebuie să apelezi la fondul de urgență
- O vacanță pe care ți-o dorești de mult timp.
- Un telefon mai performant, dar și mai scump.
- Un televizor nou, chiar dacă cel actual funcționează încă.
- Cumpărături de haine, încălțăminte, parfumuri, bijuterii, de care nu ai chiar mare nevoie.
Ce sumă de bani ar trebui să aibă un fond de urgență?
Valoarea fondului de urgență diferă în funcție de venitul tău. Un fond de urgență este indicat să aibă echivalentul venitului tău net pentru cel puțin 3-4 luni.
Cum îți creezi un fond de urgență?
Economisind! Cel mai important aspect atunci când vrei să-ți creezi un fond de urgență este să-ți gestionezi foarte bine venitul. Poți începe prin a trece pe hârtie, în medie, toate cheltuielile pe care le ai într-o lună. Îți mai rămân bani? Ai avut cheltuieli care puteau fi evitate? După ce îți răspunzi la aceste întrebări, stabilește suma pe care o poți pune deoparte în fiecare lună pentru a ajunge să ai un fond de urgență de cel puțin 3 venituri nete. Regula de aur este ca întotdeauna să pui banii deoparte atunci când primești salariul și, nu uita! Fondul de urgență este numai pentru urgențe!
Ce faci dacă apare o situație neprevăzută și nu ai încă un fond de urgență?
Te bazezi pe Viva Credit, pentru un împrumut rapid, pe care îl primești în 2 ore! Poți împrumuta între 100 și 3000 lei, cu 0% dobândă în primele 30 de zile. Pentru că este un credit destinat urgențelor financiare, am făcut pentru tine procesul mult mai simplu și rapid: nu ai nevoie de giranți, garanții sau de adeverință de venit și totul este 100% online. Poți solicita un credit urgent de pe site-ul Viva Credit sau prin WhatsApp.
Leave A Reply