În lunile de iarnă, facturile la curent electric și la gaze ne dau adesea bătăi de cap, mai ales în contextul majorărilor tarifare de anul acesta. Ca să nu ajungem într-un impas financiar, în special după efortul pe care l-am făcut fiecare dintre noi în perioada sărbătorilor de iarnă, există câteva bune practici pe care le putem adopta ca să reducem costurile facturilor și ca să economisim. Descoperă-le în articolul de mai jos!
- Atenție la consumul de energie atunci când nu folosești aparatele electrice
Ți se întâmplă și ție să lași lumina aprinsă în hol sau la baie, chiar dacă nu ai nevoie de ea? Acest obicei de consum, pe care mulți dintre noi îl avem, ne crește inutil facturile la curentul electric.
De asemenea, în cazul consumatorilor mari de energie, precum cuptorul electric, dacă trebuie să gătești mai multe feluri de mâncare, încearcă să-ți gestionezi timpul astfel încât să nu îl pornești de mai multe ori, ca să încălzească iar și iar de la zero, ci o singură dată și menține-l la o temperatură constantă.
- Utilizează în mod eficient aparatura electrică și electrocasnicele
Cei mai mari consumatori de energie electrică din locuințele noastre sunt frigiderul, aparatul de aer condiționat, mașina de spălat și uscătorul. De aceea, este important ca încă de la început, atunci când le cumperi, să optezi pentru o clasă energetică superioară și economică – clasa A. Chiar dacă pe moment efortul financiar este ridicat, investiția se amortizează rapid, iar, pe termen lung, costul facturilor este mai mic.
De asemenea, ca să nu suprasoliciți electrocasnicele (moment în care vor consuma mai mult curent), deschide aparatele frigorifice doar atunci când ai nevoie și nu lăsa ușa foarte mult timp deschisă. Cu cât ții ușa la frigider deschisă mai mult timp, cu atât temperatura din interior crește, iar, ca să revină la temperatura optimă, consumul este mai mare.
În cazul aparatului de aer condiționat, este foarte important să setezi temperatura pe care ți-o dorești în cameră (temperatura ideală este de 21-22 grade Celsius). Greșeala pe care mulți dintre noi o facem pe timpul iernii este să setăm o temperatură mult mai mare, sperând că se va încălzi mai rapid în cameră. Acest obicei nu face decât să crească foarte mult consumul de curent electric.
- Optează pentru becuri LED în locul celor clasice
Prima impresie, atunci când consultăm prețurile, este că becurile LED sunt foarte scumpe în comparație cu cele clasice, însă, pe termen lung, lucrurile nu stau chiar așa. Durata de viață a unui bec LED este mult mai mare și consumul este mult mai mic în comparație cu cel clasic. De aceea, investiția ți se amortizează repede și vei vedea o diferență și la finalul fiecărei luni, când îți vine factura.
O altă soluție economică, pentru a evita riscul de a uita lumina aprinsă, este să montezi lumini cu senzor de mișcare în încăperile pe care le folosești mai puțin, precum în cămară și în debara.
- Împiedică pierderile de căldură
Deși facem un efort să ne încălzim locuința, uneori neglijăm păstrarea căldurii în locuință. Cu cât pierderile de căldură sunt mai reduse, cu atât și costurile pentru încălzire vor fi mai mici. De aceea, este bine să ținem cont de două aspecte importante. Primul este izolarea locuinței. Chiar dacă acordăm o atenție specială izolării pereților, nu trebuie neglijat nici tavanul sau acoperișul, pentru că un procent important de căldură ne părăsește locuința prin tavan.
De asemenea, starea ferestrelor și a ușilor contribuie la păstrarea căldurii din locuință. Dacă ferestrele sau ușile sunt vechi și deteriorate sau slab izolate, curenții de aer rece vor pătrunde, iar efortul de a încălzi locuința va fi în zadar. Așadar, acordă o atenție specială izolării locuinței, iar atunci când începi lucrările de reamenajare.
- Încălzește corect, doar când ai nevoie
Regula de bază atunci când îți încălzești locuința este să reglezi (automat sau manual) temperatura, prin utilizarea unui termostat (cuplat la centrala termică sau la aparatul de aer condiționat) ori a robineților termostatați pentru calorifere. În acest mod, păstrezi în fiecare încăpere temperatura optimă și ai sub control costurile pentru încălzire. Conform unui studiu realizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, dacă reduci temperatura din casă cu 1 grad Celsius, factura ta la gaze scade cu 6%.
Cum stabilim temperatura optimă? Pe de-o parte, o stabilim în funcție de nevoile noastre și ale celor din familie, iar pe de altă parte, în funcție de cât de mult utilizăm o anumită încăpere. De exemplu, în living și în dormitor, temperatura optimă ar trebui să fie în jur de 21-22 grade Celsius, pe când în baie, iarna este nevoie să fie mai cald de atât, în jur de 25 grade Celsius. Într-o încăpere goală, în care nu petrecem foarte mult timp, temperatura nu este necesar să fie la fel de mare, ci o putem seta să nu depășească 15 grade Celsius.
Dacă respecți aceste reguli de consum și le transformi într-un obicei, vei gestiona mai ușor creșterea costului facturilor, în special pentru că, de la lună la lună, vei putea face o estimare a nivelului de consum și, implicit, a prețurilor. Totuși, dacă ești luat pe nepregătite de costul facturilor, nu uita că te poți baza mereu pe Viva Credit. Linia de Credit de la Viva Credit este rezerva ta de bani atunci când apar cheltuieli neprevăzute. Poți împrumuta online până la 3000 lei, fără comisioane și beneficiezi de o dobândă promoțională de 0.0% în primele 30 de zile!
Leave A Reply