În viața oricui pot apărea, la un moment dat, schimbări neprevăzute, lucruri pe care nu le putem anticipa și care, de cele mai multe ori ne iau pe nepregătite și au potențialul să ne destabilizeze veniturile. Poate fi vorba despre pierderea locului de muncă, o problemă de sănătate sau nevoia unei investiții urgente. Totuși, stresul generat de astfel de situații poate fi prevenit dacă ai un plan de rezervă! Așa că începe de astăzi să îți creezi un fond de urgență. Descoperă mai jos câteva sfaturi utile!
Ce este un fond de urgență?
Fondul de urgență este acea sumă de bani pe care să știi că te poți baza atunci când traversezi o perioadă dificilă din punct de vedere financiar sau când apar cheltuieli neprevăzute. Funcționează ca ca o plasă de siguranță care te ajută să nu intri în colaps.
Ce sumă de bani ar trebui să aibă un fond de urgență?
Valoarea fondului de urgență diferă în funcție de venitul tău. Un fond de urgență este indicat să aibă echivalentul venitului tău net pentru cel puțin 3-4 luni.
Stabilește-ți un buget lunar și urmărește-l cu atenție
Planificarea este întotdeauna cheia când vine vorba de bani. Este important să stabilești un buget lunar în care să te încadrezi ca să nu cheltuiești mai mult decât ai nevoie. Ca să faci asta, trece pe hârtie toate cheltuielile fixe pe care le ai într-o lună (de exemplu, facturi și/sau rate), iar apoi, pune în categorii alte cheltuieli pe care le ai în mod normal într-o lună, și fă o medie (de exemplu, cumpărăturile pentru alimente, carburantul, medicamentele). Apoi, din suma rămasă, stabilește suma pe care o poți economisi lunar.
Ca regulă generală, putem folosi repartizarea venitului de tipul 50/30/20 pentru planificarea bugetului. Regula 50/30/20 înseamnă că 50% va fi alocat cheltuielilor pentru locuință, mâncare, facturi, carburant etc., 30% va fi alocat îndeplinirii dorințelor (vacanță, un telefon mobil mai performant, haine și pantofi noi etc.), iar 20% din venitul tău este indicat să meargă în fondul de urgență.
Este foarte important ca banii pentru fondul de urgență să fie puși deoparte imediat după ce ți-a intrat salariul, nu în ultima zi!
Redu costul facturilor
Facturile la curent electric și la gaze ne dau adesea bătăi de cap. Un cost al facturilor mai redus înseamnă mai mulți bani pe care îi poți pune în fondul de urgență. Primul lucru pe care îl poți face este să acorzi atenție consumului de energie atunci când nu folosești aparatele electrice. Ți se întâmplă să lași lumina aprinsă în hol sau la baie, chiar dacă nu ai nevoie de ea? Acest obicei de consum, pe care mulți dintre noi îl avem, ne crește inutil facturile la curentul electric.
Ce faci dacă apare o situație neprevăzută și nu ai încă un fond de urgență?
Te bazezi pe Viva Credit. Atunci când ai nevoie de o rezervă de bani, Creditul Viva de până la 3000 lei funcționează ca o plasă de siguranță. Tot procesul este 100% online, iar după ce finalizezi cererea, primești banii în doar 2 ore și beneficiezi de 0% dobândă în primele 30 de zile. Poți face trageri oricând ai nevoie, oricât ai nevoie din aplicația mobilă, iar dacă nu faci nicio tragere, nu plătești nimic. Pentru că este un credit destinat urgențelor financiare, procesul este simplu și rapid: nu ai nevoie de giranți, garanții sau de adeverință de venit. Poți solicita rezerva ta de bani până la salariu de pe site-ul www.vivacredit.ro sau prin WhatsApp.
Leave A Reply