Cheltuim. Da, ne place să cheltuim. De fapt, banii pentru asta sunt făcuți, nu? Sa fie cheltuiți. De fiecare dată, după ce terminăm cu cheltuielile obligatorii, gen rate, facturi, mâncare, realizăm că nu ne mai rămân atât de mulți de cheltuială. Și, totuși, îi cheltuim. Și-apoi rămânem cu cardul sau portofelul gol. Care e mișcarea următoare? Împrumutul, evident. Ne sunăm prietenii, rudele. Poate-poate are cineva să ne împrumute până la salariu. De ce ajungem prin a sfârși cu datorii spre sfârșitul lunii? Pentru că nu ne facem niște calcule, pentru că nu știm să ne organizăm bugetul în așa fel încât să ne ajungă banii o lună întreagă. Avem obiceiuri pe care ar trebui să ni le schimbăm sau să renunțăm la ele. Știm că este greu, dar dacă încercăm un alt stil de-a cheltui banii, cu siguranță, schimbarea se va vedea în timp și în portofelele noastre.
Haideți să vedem câteva obiceiuri pe care le avem și care ne împiedică să mai păstrăm niște bani.
- Nu facem ore suplimentare la serviciu. Considerăm că dacă am respectat programul, timpul liber ne aparține în totalitate. Ceea ce este adevărat. Însă, din când în când, am putea renunța la confortul propriu pentru niște bani în plus pe care-i putem lua la salariu dacă rămânem un pic peste program sau sacrificăm un weekend.
- Facem cumpărături fără listă. Nu ne facem un meniu înainte de-a pleca la supermarket și nici listă cu ce trebuie să luăm. Ne lăsăm pradă ambalajelor colorate, “super ofertelor” și gândului “să fie acolo”. Dacă am mai și plecat la cumpărături cu stomacul gol, e faliment garantat. Cumpărăm și ce trebuie și ce nu trebuie. Iar la sfârșit de săptămână aruncăm la gunoi jumătate din ce-am cumpărat. De fapt, aruncăm banii la gunoi.
- Ne reînnoim garderoba periodic. Ne cumpărăm haine “pentru ca se poartă”, nu pentru că avem nevoie. Ne cumpărăm ținute din colecția nouă, care sunt mai scumpe, fără să ne gândim ca în 3 luni le luăm cu minimum 50% mai ieftin. Nu urmărim perioadele de reducere pentru că, atunci când avem bani pe card, avem senzația că ăștia nu se vor termina niciodată.
- Mâncăm des în oraș sau comandăm acasă. În loc să ne luăm ceva la pachet când mergem la serviciu, preferăm mesele la restaurantul de lângă locul de muncă. Știm că restaurantele vin cu diverse promoții la meniul de prânz, dar hai să ne gândim câți bani cheltuim dacă mâncăm zi de zi acolo. Sau, odată ajunși acasă, în loc să gătim ceva preferăm să facem comandă la un restaurant care face livrări la domiciliu. Bineînțeles, este o soluție comodă, dar și costisitoare.
- Cumpărăm cafea din diverse cafenele. Sunt atâtea locuri în oraș de unde ne putem cumpăra o cafea așa cum nu o facem acasă. Lapte, frișcă, topping de ciocolată sau caramel…. Alegem să o bem oriunde, pe oricâți bani. Sigur, cafeaua e plăcerea noastră zilnică dar, totuși, destul de costisitoare.
- Fumăm. Da, unii dintre noi chiar ne mândrim cu câte un pachet pe zi. 18 lei zilnic X 31 de zile. Facem calculul să vedem câți bani “dispar” lună de lună din portofelul nostru?
- Ne plac gadget-urile. Și, da, le cumpărăm imediat cum apar pe rafturile magazinelor de specialitate. Și nu le cumpărăm pentru că cel dinainte s-a stricat, ci doar pentru că vrem să-l înlocuim cu ceva “mai tare”. Nu ne trebuie, dar da bine să le avem.
- Circulăm cu taxiul. Ne place să ne ia taxiul din fața blocului în loc să ne deplasăm până-n stația de metrou, autobuz sau tramvai. Taxiul nu e ieftin deloc și noi știm lucrul ăsta.
- Facem cadouri scumpe. Chiar dacă nu ne permitem, le cumpărăm. Din dorința de-a impresiona “beneficiarul”, scoatem din buzunar mai mult decât avem.
- Mergem la salon. Preferăm să mergem la saloanele de înfrumusețare pentru lucruri pe care am putea să le facem și acasă. Aici am putea să amintim manichiura, pedichiura, epilatul si alte distracții care, adunate, ne scot mulți bani din buzunar.
Acum e rândul vostru să ne scrieți pe ce cheltuiți banii deși ati putea să nu o faceți. Vă invităm!
Leave A Reply