Vedem adesea cum bunicii noștri sunt nostalgici după vremurile tinereții, cum își amintesc că trăiau bine, chiar dacă trăiau cu puțin. Ascultându-i depănând amintiri, ne-am dat seama că putem extrage niște sfaturi valoroase din poveștile lor.
Când vine vorba de bani și economisire, fără să fie mari experți în finanțe, bunicii noștri se descurcau numai bine, pentru că se bazau pe câteva reguli de bun simț.
#1 Nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma.
Uită-te în jurul tău în casă și vezi de câte lucruri ai cu adevărat nevoie. Chiar folosești și storcătorul de fructe, și blenderul, și tocătorul de legume, și robotul de bucătărie, sau doar adună praf? Chiar trebuie să-ți cumperi din oraș cafeaua de dimineață sau să mănânci de 25 de lei în fiecare zi la prânz? Poate astea sunt motivele pentru care nu-ți ajung banii sau nu poți economisi.
Și tu, ca multă lume, cheltui bani pe care nu-i ai, pe lucruri de care nu ai nevoie. De cele mai multe ori ca să te răsfeți, sau pur și simplu pentru că ai bani în acel moment.
Ține minte, cumpără ceea ce ai nevoie, nu ceea ce ți-ai permite. Știi cum e, poate-ți permiți din când în când șampanie, dar mai bine bei tot bere, pentru că se încadrează, cu adevărat, în bugetul tău. Asta nu înseamnă că trăiești în sărăcie, ci în limita bugetului pe care-l ai.
În realitate, ne spun bunicii, nu ai nevoie nici de multe lucruri, nici de lucruri scumpe ca să o duci bine. E drept, “pe vremea lor” nici nu existau tentațiile de azi. Nouă, în ultimii ani, ne-au intrat cumpărăturile în sânge. Nu mai “trebuie” să facem cumpărături, cum gândeau generațiile trecute, ci ne “place” să facem cumpărături. De fapt, ne petrecem timpul liber la cumpărături. Și asta înseamnă, de fapt, că ne petrecem timpul cheltuind bani. Odată ce conștientizezi asta, cu siguranță vei putea schimba ceva.
#2 Suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine. Sau lucruri “la modă”.
Sfatul de mai sus vine, totuși, cu o completare importantă: cea mai ieftină opțiune nu este întotdeauna și cea mai economică. Probabil ai văzut asta chiar pe pielea ta. Bunicii preferă și ne recomandă “puțin și bun”.
Așadar, încearcă mereu să cumperi produse la cea mai bună calitate pe care ți-o permiți. În felul ăsta, hainele, încălțămintea, electrocasnicele nu se vor strica după câteva utilizări. Prin urmare, nici nu va trebui să dai bani pe reparații sau pe înlocuirea lor prea curând. Așadar, un produs de o calitate ridicată, pe care plătești acum un pic mai mult, te ajută să economisești bani pe termen lung.
În același timp, poate ai observat că bunica ta are haine de ani de zile, care nu doar că sunt în stare perfectă, dar încă “se poartă”. Știi care e secretul? Bunicii noștri nu-și cumpărau haine la modă, ci haine clasice, care nu se demodează niciodată. În felul acesta, nu trebuiau să-și reînnoiască garderoba odată cu schimbarea tendințelor. Deci, per total, de-a lungul timpului, investeau foarte puțin în haine.
Dezvață-te de cumpărat haine “la modă”, alege mereu piese clasice. Pe termen lung ești mai câștigat – arăți impecabil și faci și economii.
#3 Pune deoparte bani albi pentru zile negre.
Probabil ai observat și tu că, pe măsură ce venitul tău crește, ai tendința să cheltui mai mult. Dar ține minte, important nu e cât câștigi, ci cu cât rămâi.
Plus că, știi cum se spune, viața e plină de surprize. Speră la ce e mai bun, pregătește-te pentru ce e mai rău. Pentru că, ce poate fi mai neplăcut, atunci când ai probleme, decât să ai probleme și cu banii? Așa că, pune deoparte pentru zile negre.
Nu știi când poate apărea o urgență medicală sau rămâi fără serviciu. Așa că, indiferent cât de puțin câștigi, e important să economisești lunar ceva. Eventual, transferă banii într-un cont de economii la care să nu ai acces decât în anumite situații. Ideal ar fi să ai tot timpul economii în valoare de 3-6 salarii.
#4 Nimic nu se pierde, totul se transformă. Altfel, arunci bani la gunoi.
Ferește-te de produsele “comode”, pe care le folosești o dată și le arunci. De fiecare dată când arunci la gunoi o farfurie de unică folosință, o pungă de plastic sau un aparat de ras, gândește-te că tocmai ce ai aruncat un bănuț. Ori nu mai cumpăra astfel de produse, ori vezi dacă le poți refolosi sau transforma în vreun fel. În timp, poți face economii semnificative.
Când vine vorba de produse de folosință îndelungată – electrocasnice, mobilier, încălțăminte, nu te grăbi să le arunci sau să le înlocuiești dacă s-au stricat sau defectat. Poate pot fi reparate și, în felul acesta, să le prelungeșți durata de viață. Iar ce nu-ți mai place sau nu mai folosești, vinde sau donează.
Poate cel mai important sfat e să nu arunci niciodată mâncare. Ai legume care au început să se ofilească? Poți prepara o tocăniță. Ai friptură rămasă de la un grătar? Integreaz-o într-o salată sau în omletă. Desigur, dacă ai chef, lasă-ți imaginația liberă și joacă-te cu ingrediente pe care le ai la dispoziție. Și, cine știe, poate inventezi o nouă mâncare.
Ai observat vreodată că e suficient să faci o schimbare cât de mică, ca multe aspecte din viața ta să se îmbunătățească? Încearcă și sfaturile bunicilor, câteva alegeri înțelepte s-ar putea să aducă multe schimbări în bine.
Leave A Reply