Vom stabili de la bun început că acest articol este pentru începători în ale tradițiilor pascale. Adică, din diverse motive, până în acest an nu ai făcut sarmale, nu ai copt cozonaci și nu ai vopsit ouă. 🙂
Dacă până anul trecut ai mers la părinți, socri sau bunici și le găseai pe masa întinsa cu de toate, anul ăsta situația e un pic diferită.
Starea de urgență și distanțarea socială te “forțează” să treci “la cratiță”. 🙂 Ăsta nu este un lucru rău, ba dimpotrivă. Satisfacția că mâncarea de Paște este făcută în totalitate de tine, va fi foarte mare.
Deci, hai să trecem la treabă. 🙂
Cum mâine este joia mare, iar tradiția spune că în această zi se vopsesc ouăle, să ne axăm pe acest subiect! 🙂
Fie că alegi să le colorezi cu vopsea din comerț sau folosind produse naturale, coloratul ouălor este o procedură simplă și, chiar, distractivă. 🙂
În acest articol noi vrem să-ți propunem să vopsești ouăle natural. De ce? Pentru că e mai sănătos. Dacă vrei ceva comod, clar alegi culorile pe care le găsești în orice magazin….fie el mare sau mic.
Deci, ce culoare să aibă ouăle în ziua cea mare? Roșii? Verzi? Albastre? Galbene? Roz? Maro? 🙂
Orice culoare ai alege, ai nevoie doar de niște legume și un condiment.
Ai în casă ceapă, sfeclă roșie, o varză roșie, spanac, turmeric? E perfect! În situația asta ai tot ce-ți trebuie la capitolul culoare.
Pentru niște ouă maro sau roșiatice cel mai des se folosesc cojile de ceapă. Fie albă, fie roșie, ceapă le va da acestora o culoare puternică și 100% naturală. Și cum tradiția spune să ai pe masă, în ziua de Paște, ouă roșii, îți vom da o rețetă.
Speli cojile de ceapă roșie (cojile de la vreo 10 cepe) foarte bine și le pui într-o oală cu apă. Pregătește ouăle: aceste trebuie să fie scoase cu ceva timp înainte din frigider pentru a nu fi foarte reci. Astfel riști să-ți crape coaja. Apoi le pui în oala cu apă și cojile de ceapă. Le lași să fiarbă cam 8-10 minute. Acuma, știi cum e, câte bordeie atâtea obiceie. Se spune că trebuie să le pui pe toate o dată la fiert sau să pui ouăle în oală abia după ce începe apa să fiarbă.
Ideea e că în ambele situații ouăle vor fi vopsite bine.
Cică ar exista un truc pentru a fi mai ușor să le decojești atunci când vei dori să le mănânci. Sarea. Dacă pui sare în oala în care colorezi ouăle, acestea se vor decoji foarte ușor.
După ce au fiert cât trebuie, le scoți și le pui pe o farfurie și le lași să se răcească. După aceea, șterge-le cu un servețel îmbibat cu un pic de ulei. Asta le va face să fie lucioase. 🙂
Referitor la celelalte culori, procesul este cam același.
Vrei ouă galbene, folosește turmericul.
Vrei ouă albastre? Cumpără o varză roșie.
Roz? Bineînțeles. Pentru asta te va ajuta o sfeclă roșie.
Idei sunt multe. Dorință și timp liber să existe! 🙂
Spor la treabă și nu uita un lucru foarte important: totul va fi bine!
Leave A Reply