Atât la bancă, cât și la un IFN, cererile de creditare intră într-un proces de analiză, pentru a se stabili dacă solicitantul este eligibil să primească creditul de care are nevoie. Desigur, fiecare instituție are alte criterii în funcție de care acordă sau, dimpotrivă, se respinge o cerere de creditare, însă ne vom axa în acest articol pe principalele motive de refuz, care se aplică tuturor instituțiilor.
Scorul de credit
Unele instituții financiare aprobă sau resping cererile de credit în funcție de scorul de creditare propriu sau de scorul FICO. Acesta este un punctaj care arată dacă solicitantul este bun platnic sau nu și, implicit, arată gradul de risc al unui potențial client. Scorul de credit poate avea valori cuprinse între 300 și 850. În general, ca unui potențial client să i se aprobe un credit la o bancă sau un IFN, scorul FICO ar trebui să fie de minimum 550, ceea ce arată probabilitatea ca solicitantul să achite la timp ratele.
Scorul de credit este stabilit în funcție de mai mulți indicatori, precum:
- Istoricul de plată, care cuprinde numărul total de credite achitate pe care le-a avut persoana în cauză, dacă a avut întârzieri, cu câte zile s-a întârziat plata, ce sume au fost restante și pe ce perioadă.
- Creditele în derulare, unde apar informații despre tipul de împrumut activ, suma care a fost creditată, care este soldul în prezent, precum și numărul refinanțărilor.
- Durata istoricului, care ține cont de cât timp a trecut de cand a fost luat primul împrumut.
- Cererea de noi credite, despre care sunt luate în calcul informații despre numărul de credite deschise recent, cât timp a trecut de la ultimul împrumut luat și de ce tip sunt aceste credite.
- Tipul de împrumut utilizat, care cuprinde informații despre tipurile tuturor creditelor pe care clientul le-a solicitat în trecut.
De asemenea, este important de menționat că nu doar istoricul negativ îți afectează scorul de credit, ci și lipsa unui istoric de creditare la Biroul de Credit!
Gradul de îndatorare
Atunci când soliciți o anumită sumă de bani, este important să o poți rambursa, astfel încât să nu te supraîndatorezi și să pui foarte mare presiune pe veniturile tale. De aceea, gradul de îndatorare nu trebuie să depășească mai mult de 40% din venitul tău lunar. De aceea, în timpul procesului de analiză a cererii de credit, instituția financiară îți va verifica venitul lunar și îl va pune în balanță cu toate celelalte credite pe care le ai în desfășurare. Dacă datoriile reprezintă mai mult de 40% din venitul tău lunar, atunci instituția financiară îți va refuza, de cele mai multe ori, împrumutul.
Lipsa unui venit stabil
Pentru a evita riscul de supraîndatorare, instituțiile financiare nu oferă credite persoanelor care nu au un venit stabil din salariu, pensie, CIC sau activități independente (precum PFA, PFI, profesii liberale etc.). Uneori, în special băncile, îți solicită și o anumită vechime la actualul loc de muncă. De asemenea, mai este și situația în care declari la instituția financiară un anumit venit lunar, însă, în momentul analizei el nu poate fi luat în calcul dacă nu este raportat la ANAF.
Informațiile pe care le-ai completat sunt eronate
Mai există și situația în care ai completat greșit formularul prin care soliciți un credit. Fiecare informație este crucială, precum vârsta, venitul, cuantumul datoriilor, numărul de persoane pe care le ai în întreținere etc. De aceea, este foarte important să verifici de cel puțin 2 ori corectitudinea informațiilor pe care le declari la instituția financiară, pentru că, ține minte, și în funcție de aceste informații îți este aprobat sau nu creditul.
2 Comments
As dori un imprumut
Buna ziua