Ce înseamnă responsabilitatea financiară? Răspunsul la această întrebare se regăsește în acțiuni mici, pe care le facem zilnic până când devin un stil de viață. Să fii responsabil financiar înseamnă să înveți cum să-ți gestionezi finanțele pe termen lung, într-un mod sănătos, în niciun caz restrictiv sau limitativ. Iată câteva principii de educație financiară, care să te ajute să faci primii pași spre o relație sănătoasă cu banii tăi.
Fă-ți chiar azi un fond de urgență
Fondul de urgență este acea sumă de bani pe care știi că te poți baza atunci când traversezi o perioadă dificilă din punct de vedere financiar sau când apar cheltuieli neprevăzute. Funcționează ca o plasă de siguranță care te ajută să nu intri în colaps.
Valoarea fondului de urgență diferă în funcție de venitul tău. Un fond de urgență este indicat să aibă echivalentul venitului tău net pentru cel puțin 3-4 luni. Ca să îți creezi un fond de urgență, primul pas este planificarea bugetului tău lunar.
Transformă planificarea bugetului într-un obicei lunar
Planificarea este întotdeauna cheia când vine vorba de bani. De ce este important să-ți stabilești un buget lunar? Pentru că ții o mai bună evidență a veniturilor și a cheltuielilor. În acest mod, eviți să cheltuiești mai mulți bani decât ai nevoie.
Sunt mai multe modalități prin care poți începe să faci această planificare. E metodă bine cunoscută este planificarea de tipul 50/30/20.
Regula 50/30/20 de planificare a bugetului înseamnă că 50% din venitul tău lunar va fi alocat cheltuielilor pentru locuință, mâncare, facturi, carburant etc., 30% va fi alocat îndeplinirii dorințelor (vacanță, un telefon mobil mai performant, haine și pantofi noi etc.), iar 20% din venitul tău este indicat să meargă în fondul de urgență.
Desigur, poți face planificarea și pe hârtie. Poți începe de la a trece pe hârtie toate cheltuielile fixe pe care le ai într-o lună (de exemplu, facturi și/sau rate), iar apoi, poți pune în categorii o medie a altor cheltuieli pe care le ai în mod normal într-o lună (de exemplu, cumpărăturile pentru alimente, carburantul, medicamentele). Apoi, din suma rămasă, stabilești bugetul pe care îl poți economisi lunar. Orice metodă de planificare a bugetului ai alege, important este să devină un obicei și s-o faci în fiecare lună.
Atenție la cheltuielile inutile!
Atunci când mergem la cumpărături (și nu numai), este foarte ușor să ne lăsăm fascinați de tot felul de produse de care credem că avem nevoie, când, de fapt, s-ar putea să fie numai o achiziție impulsivă. De aceea, asigură-te că atunci când mergi la cumpărături ai clar în minte tot ceea ce trebuie să cumperi și ai chiar o listă de cumpărături. În acest mod, vei evita să cheltuiești mai mulți bani pe lucruri de care nu ai nevoie. Regula de aur este să nu te abați de la listă decât dacă ai cu adevărat nevoie de acel produs. În acest mod, reduci foarte mult riscul să cheltuiești pe lângă bugetul stabilit.
Există și situația în care putem considera că un produs chiar ne este de folos și să ne înșelăm. Ca să te asiguri, este indicat să amâni achiziția 24 de ore. Timpul îți va oferi răspunsul și, în anumite situații, te va ajuta să economisești sume valoroase.
Redu costul facturilor și revizuieste-ți grila de nevoi
Un cost al facturilor mai redus înseamnă mai mulți bani pe care îi poți pune în fondul de urgență. Primul lucru pe care îl poți face este să acorzi atenție consumului de energie atunci când nu folosești aparatele electrice. Ți se întâmplă să lași lumina aprinsă în hol sau la baie, chiar dacă nu ai nevoie de ea? Acest obicei de consum, pe care mulți dintre noi îl avem, ne crește inutil facturile la curentul electric.
De asemenea, analizează și alte servicii în care investești lunar, cum ar fi abonamentul de telefonie mobilă, abonamentul la internet și televiziune. Gândește-te dacă folosești în întregime aceste pachete de servicii sau, dimpotrivă, ai putea să le revizuiești pentru a mai reduce costul facturilor.
Informează-te înainte de orice achiziție
Prețurile produselor pot fluctua de-a lungul anului, iar periodic sunt organizate campanii de reduceri. Dacă nu vorbim despre un aliment de bază, ci despre mobilă, electronice, electrocasnice etc., ce este important să faci, ca să ai siguranța că într-adevăr cumperi produsul la cel mai bun preț, este să-l cauți la mai mulți comercianți și să observi diferențele de prețuri dintre ei. De asemenea, dacă nu ești hotărât să cumperi neapărat de la un anumit brand, atunci extinde-ți „cercetarea” și asupra aceluiași tip de produs, cu specificații similare, de la un alt brand. Este bine să ai în vedere această analiză pentru o perioadă mai lungă de timp, ca să te asiguri că achiziționezi produsul la prețul corect și la cel mai bun raport calitate-preț.
Ce faci dacă apar cheltuieli neprevăzute și încă nu ai un fond de urgență?
Dacă respecți aceste reguli de planificare a bugetului și le transformi într-un obicei, vei gestiona mult mai ușor venitul tău lunar, în special pentru că, de la lună la lună, vei putea face o estimare și mai bună a cheltuielilor și, implicit, îți vei îmbunătăți modul în care te raportezi la bani.
Totuși, dacă ești luat pe nepregătite de o cheltuială neprevăzută înainte să-ți faci un fond de urgență, te poți baza pe Viva Credit. Linia de Credit de la Viva Credit funcționează ca o rezervă de bani atunci când întâmpini cheltuieli neprevăzute. Poți împrumuta online, de pe www.vivacredit.ro, până la 3000 lei și beneficiezi de dobânda promoțională de 0.0% în primele 30 de zile. După completarea formularului online, primești banii de care ai nevoie în doar 2 ore.
Leave A Reply