Printre toate materiile predate la școală copiilor noștri, cu siguranță ar trebui introdusă și cea de educație financiară. Iar la concluzia asta probabil ajunge fiecare părinte atunci când se confruntă cu insistentul “vreau” al copilului. Chiar dacă i se spune “nu”, “vreau” continuă! 🙂
E normal ca un copil până la o anumită vârstă să nu știe de unde și cum vin banii în portofelul nostru. Tocmai de aceea noi, părinții ar trebui să le explicăm că banii nu-i găsim nici la colț de stradă, nici nu ni-i pune cineva în portofel. Fiecare copil trebuie să știe că ai săi părinți muncesc din greu pentru fiecare leu. Astfel, va învăța să fie mult mai cumpătat în a cere diverse lucruri sau, măcar să prețuiască orice primește de la părinții săi.
Însă, pe măsură ce cresc, copiii pot fi puși în situația de a câștiga niște bani. Și nu fără a face ceva pentru ei, ci mici sarcini adecvate vârstei. Udatul florilor, spălatul farfuriei din care mănâncă, ștersul prafului ș.a îmbină foarte bine utilul cu plăcutul, iar banii pe care-i primesc pentru toate aceste lucruri făcute de ei nu ar trebui să fie nici mulți, nici puțini. Dacă sunt prea puțini, îi demotivează. Dacă sunt prea mulți, le induce percepția eronată că banii se câștigă ușor. 🙂
Dacă tot îi învățăm că banii se câștigă prin muncă, haideți să-i îndrumăm și ce trebuie să facă cu ei atunci când îi au.
Îi învățăm să economisească. Le facem o pușculiță în care să-și adune banii. Îi încurajăm să nu-i cheltuie pe orice moft sau plăcere. Am putea să le amintim că își doreau o bicicletă nouă sau o tastatură de gaming. Ar putea să-și cumpere aceste lucruri chiar din banii lor. Cu siguranță vor prețui acel lucru cumpărat cu banii munciți de ei.
Îi învățăm să cheltuie cu măsură. Bancnotele mici pe care le au în pușculiță ar putea să le dea în parc sau la magazinul de la colțul blocului pentru micile plăceri: înghețată, un pachet de biscuiți sau o ciocolată. Banii mari îi păstrează în pușculiță sau într-un plic separat pentru obiective mai înalte :)…în genul celor menționate mai sus.
Îi învățăm să dăruiască. Copiii ar trebui să știe că nu toți o duc bine și că există foarte multă lume care trăiește în lipsuri și că el ar putea cumva să ajute. Cum? Donând din puținul pe care-l are. Sau ar putea să mearga la magazin să cumpere o jucărie și să o ofere în dar altui copil care nu are. Astfel, îl învățăm ce înseamnă bunătatea, empatia și marea calitate de a fi OM.
Leave A Reply