Un buget personal, făcut lunar, te va ajuta să observi cum și de unde ai putea să reduci din cheltuieli sau chiar să economisești. Teoretic, ar trebui sa cheltui mai puţini bani decât suma de care dispui. Deseori, însă, acest lucru nu se întâmplă.
Trece pe o hârtie, într-o parte veniturile și în cealaltă parte toate cheltuielile efectuate în ultima lună sau în ultimele două luni. Te ajută să înțelegi pe ce se duc banii și să stabilești cum să-ți gestionezi bugetul.
Împarte-ți cheltuielile în 2 categorii:
- cheltuieli fixe – rată la bancă (dacă ai), întreținere, lumină, telefon, cablu, gaze, chirie, etc
- cheltuieli flexibile – mâncare, ieșirile în oraș, hainele, produsele pentru uzul personal și casnic, vacanțele, etc
Este evident faptul că poți controla doar cheltuielile flexibile. Acolo ar trebui să ții cont de anumite lucruri:
- ia-ți doar ce este esentțal
- nu-ți lua ce-ți place! Ia-ți ce este, cu adevărat, util
- atunci când cumperi ceva pentru casă, asigură-te că este de bună calitate. Un lucru de calitate îndoielnică, va trebui schimbat în scurt timp, ceea ce înseamnă că va trebui să cheltui alți bani pentru a-l înlocui
Educația financiară este o necesitate, pentru fiecare dintre noi, indiferent de specializare. Suntem proprii manageri, când vine vorba de veniturile noastre, așa că trebuie să știm să avem grijă cât și, mai ales, pe ce ne cheltuim banii. Responsabilitatea este unul din cele mai importante criterii, atunci când vorbim de bani.
Leave A Reply