Te-a bătut la cap că vrea telefon. Că toți copiii au, numai el nu. Și-n plus, a venit cu argumentul că dacă are nevoie de tine, cum te găsește dacă nu pe telefon?
Da, despre copilul tău e vorba. Acea ființă nevinovată care te șantajează emoțional atunci când vrea cu tot dinadinsul ceva. 😊 Insistă insistă, până cedezi. Bine, și tu te gândești la un moment dat că atunci când nu e lângă tine, cum îl găsești? Îl suni, nu? Pe ce, că nu are telefon? Și uite așa ajungi la concluzia că odrasla ta are nevoie de unul. 😊
Evident, îi iei smartphone. Dacă nu, încep pretențiile că i-ai luat unul de pe vremea ta. Suntem siguri că nu vrei să auzi asta. 😊
A fost un efort financiar pentru tine acest telefon, dar ești liniștită că puteți da unul de celălalt oricând este cazul.
Dar, ce faci când copilul, într-un moment de neatenție, scapă telefonul și-i sparge ecranul? „Mami, nu se mai vede nimic pe ecran. Mami, telefonul meu nu mai este bun.” Mami, vreau alt telefon.”
Ce faci? Îi cumperi altul?
Nu. Repară-l! Du-l la un centru special. Cu siguranță costă mai puțin să-l repari decât să cumperi altul nou. Dar, pune-l să contribuie la plata reparației ori să suporte el toate cheltuielile. Astfel, îl inveți două lucruri. Îl responsabilizezi și-l înveți să prețuiască banul.
De unde bani? Cu siguranță are niște bani în pușculiță. Contribuie cu ei, dacă vrei să plătiți împreună toate cheltuielile. Dacă vrei să-l lași pe el să achite totul, dar nu are suma necesară, dă-i niște sarcini pentru care îl vei plăti, dacă le va îndeplini. Astfel, va avea toți banii de care are atâta nevoie.
Ce sarcini?
Citește? Îi place? Dacă nu, pune-l să citească pe bani. 1 leu pagina. 😊 Astfel prinzi 2 iepuri din prima: citit și adunat bani pentru telefon. 😊
Nu vrea să te ajute cu nimic prin casă? Acum e momentul să-l motivezi. Cum? Pentru bani, pentru un telefon impecabil. 😊 Explică-i că lucrurile astea le face pentru el, nu pentru tine. A vrut telefon, l-a primit. L-a stricat, e responsabilitatea lui.
Să-și strângă patul, să ducă gunoiul, să-și spele farfuria după fiecare masă, să-și facă ordine în cameră. Dă-i bani pentru toate aceste lucruri și vei vedea cât de repede îi va aduna pe toți. 😊
Nu, nu vei fi un părinte rău și fără suflet dacă faci aceste lucruri. Toate astea au un singur nume: Educație Financiară. Copiii trebuie să știe că tu muncești mult ca să câștigi acei bani. Și cum vor înțelege mai bine dacă nu punăndu-i și pe ei în această situație? Bineînțeles, la ei efortul este minim și se adaptează conform vârstei.
Atunci, cu siguranță, vor prețui și păstra mai mult ce primesc de la tine. 😊
Leave A Reply