Hai că nu mai e mult până vine decembrie. Nu-i așa că te ia cu fiori pe spate? Te întelegem. O fi ea cea mai frumoasă lună din an, dar cu atâtea sărbători este și cea mai costisitoare.
Începe cu Moș Nicolae și se termină cu Crăciunul și Revelionul! Unde mai pui că toate aceste 3 sărbători te pun să bagi mâna adânc în buzunar. Crunt!
Dacă ai copii, Moș Nicolae nu se rezumă doar la niște dulciuri. Bineînțeles, te vei gândi că pe lângă ele parcaă ar merge și o jucărie. Oricât de mică, dar se “asezonează” atât de bine cu niște bomboane. 🙂
Crăciunul este o sărbătoare mult așteptată de copii și nu numai. Parcă și noi, adulții, începem să credem în magia sărbătorilor de iarnă atunci când găsim ceva sub brad. Așa că, atunci când vorbim de 24-25 decembrie nu ne limităm doar la copii. Ai părinți, frați, surori, mătuși, unchi, nepoți, prieteni apropiați. Of, de unde atâția bani?
Aaaaa, mai e bradul de Crăciun, și ornamentele, și masa plină cu bunătăți.
Ușor ușor se instalează panica, nu? 😊
Vrei să-ți amintim și de revelion? 😊 Ținuta, masa….și suntem siguri că la această listă se pot adăuga și alte lucruri.
Ok, tocmai ce ți-am prezentat o listă lungă cu “probleme”. 😊 Acum hai să venim și cu soluții.
În primul rând, fă-ți o cafea, ia un pix, o foaie mare și apucă-te de făcut liste.
Prima listă trebuie să cuprindă cheltuielile tale lunare curente.
- Rată/chirie
- Facturi
- Benzină/motorină (dacă ai mașină)
- Transport public
- Mâncare
Bun, trage linie și fă totalul cheltuielilor. Acum scade această sumă din bugetul tău lunar. Ce ți-a rămas împarte-i pentru Moș Nicolae, Crăciun și Revelion. Dacă nu vrei să împrumuți bani din altă parte, ar fi bine să te încadrezi în bugetul pe care-l ai la dispoziție.
Acum fă listă cu persoanele cărora vrei să le dai cadouri și un budget estimativ pentru fiecare. Fă un total estimativ de cheltuieli. Depășește bugetul de care dispui? Ok, hai să vedem ce soluții ai în situația asta.
E clar că trebuie să reduci din cheltuieli. Nu, nu te-apuci să tai oamenii dragi de pe listă ci doar să “umbli” puțin la bugetul alocat fiecăruia. Dacă pentru copii ai pus 2-3 jucării, poate e cazul să reduci cadoul la o singură jucărie. Acolo unde există unchi, mătuși și sunt soț-soție, grupează-i și fă-le un cadou comun. Adică, un cadou de familie de care să se poată bucura amândoi. Acolo unde ai pus cadouri care-ți depășesc posibilitățile financiare, mergi pe ceva simbolic. Cu siguranță, gestul va fi apreciat indiferent de prețul pe care-l plătești.
Bradului de Crăciun i-ai alocat un buget de 80-100 lei? Redu-l la 50. Fii sigur că mirosul de iarnă și sărbătoare se va simți și la acești bani. 😊
Pentru masa de revelion câți bani ești dispus să dai? Dacă vrei să scazi și de-acolo, înțelege-te cu invitații care vin la tine acasă în noaptea dintre ani să aducă fiecare câte 1-2 feluri de mâncare. Așa aveți garanția unui meniu bogat cu cheltuieli mici și muuuuuultă distracție.
Mai fă o dată totalul după ce ai tăiat din toate cheltuielile. Acum te încadrezi în bugetul propus? Dacă răspunsul este DA, meriți felicitările noastre! 😊
Leave A Reply