În perioada sărbătorilor de iarnă, cheltuielile cele mai mari nu sunt pentru cadouri, ci pentru masa festivă de Crăciun. Majoritatea familiilor tind să cheltuiască sume imense pentru aceasta.
Invităm la masă familia, prietenii, nașii și finii. Apoi ne apucăm să facem meniul. Vrem să punem pe masă de toate pentru toți.
După ce se termină totul și pleacă lumea acasă, facem bilanțul cu ce s-a cumpărat, cât s-a mâncat și, mai ales, câtă mâncare a rămas și se aruncă la gunoi. Da, știi și tu că așa se întâmplă de fiecare dată. Ca să nu mai ajungi în situația asta, uite câteva sfaturi:
Cina “la grămadă” – este o metodă foarte bună de-a face economie. Ideea este ca fiecare invitat să aducă un fel de mâncare pentru a-l pune pe masa festivă. Astfel, nimeni nu cheltuiește prea mult și, totuși, masa este bogată.
Cumpărături în magazinele cu reduceri – când se apropie sărbătorile este bine să dai o mai mare atenție cataloagelor cu oferte de la supermarket pe care le primești în cutia poștală. Studiază-le cu atenție și vezi ce reduceri sunt la produsele alimentare.
Mai puțină varietate – atunci când mâncarea este foarte variată, invitații sunt tentați să încerce câte puțin din fiecare, iar la final observăm că ce am pus pe masă, de fapt, nu s-a consumat. Două tipuri de preparate cu carne și un singur aperitiv sunt o economie, dar și transformă masa de Crăciun într-o experiență frumoasă și nu în una care se termină la camera de gardă cu o indigestie urâtă.
Cumpărăturile nu se fac pe stomacul gol – este demonstrat, deja, faptul că persoanele care pornesc la cumpărături pentru mesele festive de peste an pe stomacul gol tind să plănuiască mese mult mai bogate, ignoră bugetul și chiar cumpără diverse alimente care, până la urmă, nu sunt bune pentru nimic. Cel mai bun moment pentru a pleca la cumpărături este imediat după prânz sau micul dejun.
Acestea fiind spuse, îți urăm Sărbători Fericite!
Leave A Reply