Un buget personal, făcut lunar, te va ajuta să observi cum și de unde ai putea să reduci din cheltuieli sau chiar să economisești.
Trece pe o hârtie, într-o parte veniturile și în cealaltă parte toate cheltuielile efectuate în ultima lună sau în ultimele două luni. Te ajută să înțelegi pe ce se duc banii și să stabilești cum să-ți gestionezi cheltuielile.
Împarte cheltuielile pe categorii:
- cheltuieli fixe – rata la credit, întreținerea, lumina, telefonul, cablul, chiria, școala copilului etc
- cheltuieli flexibile – mâncare, ieșirile în oraș, hainele, produsele pentru uzul personal, vacanțele, etc
- cheltuielile cu impozitul la casă, cu asigurările la casă și mașină. Chiar dacă acestea se plătesc semestrial sau anual, trebuie incluse în buget.
- cheltuieli neprevăzute – astea pot fi diverse (o vizită urgentă la stomatolog, a cedat centrala, trebuie să schimbi neapărat ceva la mașină ș.a)
Educația financiară este o necesitate, pentru fiecare dintre noi, indiferent de specializare. Suntem proprii manageri, când vine vorba de veniturile noastre. Așa că trebuie să știm să avem grijă cât și, mai ales, pe ce ne cheltuim banii. Responsabilitatea este unul din cele mai importante criterii, atunci când vorbim de bani.
2 Comments
E bun
Va multumim pentru apreciere! Urmariti-ne in continuare blog-ul pentru mai multe texte interesante dar, mai ales, utile!