Vrei să-ți cumperi un apartament?
Bun, înseamnă că acest articol este pentru tine. Citește-l și ia ce e util din el! 😊
În primul rând, hai să stabilim cel mai important aspect. Când e cel mai potrivit moment pentru achiziția unui apartament?
Atunci când ai bani! 😊
Acum că am stabilit esențialul, hai să vedem cum să fie blocul în care vrei să-ți iei o locuință.
Bloc vechi sau nou?
Dacă îți dorești un apartament într-un bloc nou, ar trebui să fii atent la anumite aspecte.
- Dezvoltatorul! Ce știi despre el? Are proiecte finalizate? Poate fi verificată calitatea blocurilor date, deja, în folosință? Sunt numeroase cazurile în care blocurile noi, deși arată foarte bine la prima vedere, materialele folosite să fie de-o calitate îndoielnică. Nu s-a ținut cont de anumite standarde iar acestea erau catalogate un real pericol pentru cei care locuiau în ele. Pereți subțiri, materiale de construcție necalitative care în 2-3 ani începeau să cedeze. Igrasia, tencuiala crăpată…sunt doar câteva care ies la iveala foarte rapid.
- Zona! De obicei, aceste blocuri sunt construite la marginea orașului. Verifică dacă ai acces facil la mijloacele de transport care duc în oraș.
- Prețul! Acesta va fi întotdeauna mai mare dacă-l compari cu un apartament într-un bloc vechi. De ce? Pentru că e NOU!
- Cheltuieli! Pe lângă plata a ce consumi, un bloc nou poate însemna şi cheltuieli suplimentare. Cum ar fi cele legate de mentenanţă, servicii de curăţenie şi de pază.
Care sunt avantajele de care beneficiezi atunci cand îți cumperi un apartament într-un bloc nou?
- Loc de parcare. Da, plătești în plus pentru el, evident, dar nu te mai cerți cu vecinii că au parcat pe locul tău sau tu p-al lor.
- Instalații și finisaje noi.
- Camerele sunt ceva mai mari și, parcă, mai luminoase.
- Te muți imediat. Da, încă un avantaj peste care nu poți trece usor. 😊 Vii doar cu mobila și bagajul. 😊
Dacă te hotărăști să cumperi un apartament într-un bloc vechi…și aici ar fi câteva aspecte de care ar trebui să ții cont.
- Anul construcției? Dacă vrei un bloc făcut bine, și cele făcute in anii ’60, ’70 ar fi o variantă bună. Dar, dacă nu vrei un bloc atât de vechi, vezi-le pe cele după ’80. Foarte important: să nu fie cu bulină roșie. Exact, să nu fie încadrat la risc seismic. S-ar putea ca la aceste apartamente să te încânte prețul foarte mic și zona (centrală sau semi-centrală). Totuși, fă o verificare înainte să pui banii pe masă.
- Instalațiile sanitare. De obicei, acestea sunt de-o vârstă cu blocul. Și, bineînțeles, la un anumit moment încep să cedeze. Iar de înlocuirea lor te vei ocupa tot tu sau împreună cu ceilalți locatari ai blocului.
- Starea apartamentului. De multe ori atunci când cumperi un apartament într-un bloc vechi, mai scoți niște bani și pentru renovare. Ba trebuie schimbat parchetul pentru că e vechi și scârțâie, ba gresia nu e în stare foarte bună și vrei s-o schimbi. Și pereții, bineînțeles. Cel putin un rând de lavabil trebuie să dai, fie pentru a schimba culoarea, fie pentru a da un aer proaspăt locuinței. Toate aceste cheltuieli trebuie luate în calcul atunci când iei decizia finală.
- Locul de parcare. Eh, aici poate fi o problemă. Nu toți vânzătorii de apartamente dețin loc de parcare. De obicei, mașina se parchează unde e liber. 😊 Iar dacă ajungi seara târziu acasă, problema parcării ia amploare. 😊 Faci numeroase ture prin jurul blocului tău și ajungi să găsesti un loc pentru mașina ta la distanță de câteva blocuri de-al tău! 😊 Asta da, provocare.
Cu toate aceste dezavantaje, un bloc vechi are și avantajele lui.
- Zona! Acesta se află în oraș și poate fi chiar central sau semi-central. Ai acces facil la absolut orice. Mijloace de transport, școli, gradinițe, hypermarket-uri, centre comerciale.
- Întreținerea! Aceasta nu este foarte mare, dacă o comparăm cu un apartament dintr-un bloc nou. Dacă ai norocul ca blocul să fie reabilitat, e și mai bine. Căldura se menține destul de bine în casă iar asta înseamnă un consum mai mic la gaze (dacă ai centrală termică de apartament) sau costuri mai mici la caldură iarna.
- Prețul! Un apartament vechi va costa mai puțin decât unul nou. Și-n plus, acesta poate fi negociat.
- Ierni mai ușoare! 😊 Străzile sunt deszăpezite iarna iar inundațiile pe timp ploios sunt cazuri izolate.
Acum că ai citit acest articol, suntem siguri că vei lua decizia corectă și-ți vei achiziționa o locuință în care te vei simți ACASĂ.
Leave A Reply