În primii 7 ani de viață, copiii sunt înzestrați cu o curiozitate excepțională, care îi ajută să descopere lumea, să învețe și să deprindă foarte repede comportamente și obiceiuri. Din acest motiv, cel mai bun moment în care să începi să-i explici copilului tău ce sunt banii, cum îi poate obține și cum este cel mai bine să-i gestioneze este de la vârsta de 3 ani.
Importanța jocului în educația financiară
Banii nu pot cumpăra chiar totul, dar pot cumpăra bunurile și serviciile de care avem nevoie. Cel mai simplu mod prin care îi poți arăta copilului tău cum valorifici banii, pentru a obține produse, este prin joc! Un „magazin” instalat în sufragerie, cu bani de jucărie (de preferat bancnote, nu monede la început, pentru că există riscul să fie înghițite) este o metodă frumoasă și amuzantă prin care cel mic să înțeleagă cum sunt folosiți banii. Tot în acest joc, poți introduce alte concepte, precum „stoc” și „cerere”. La o vârstă fragedă, nu-ți face griji cu privire la calcule și oferirea restului. Totuși, pe măsură ce cresc și învață să numere și să socotească, poți introduce alte lecții importante în joc, precum diferența de preț dintre produsele mai scumpe și cele mai ieftine.
Gestionarea banilor la cumpărături
Copiii învață bunele practici observându-ne pe noi cum acționăm în viața de zi cu zi. De aceea, poți face din ieșirile la cumpărături lecții de educație financiară foarte valoroase pentru el! Este important să vorbești cu el și să-i explici de ce faci anumite alegeri, ca el să le poată înțelege și învăța. Când ești la raion și alegi un produs în detrimentul altui produs, cel mic poate învață de la tine ce înseamnă raportul calitate-preț. Chiar dacă produsele au ambalaje diferite, pentru că sunt branduri diferite, ele pot fi similare ca gust, miros, textură, compoziție. Atunci, îi poți spune că este mai avantajos să cumperi produsul mai ieftin, pentru că este aceeași calitate la un preț mai bun, iar dacă faci asta, la final rămâi cu mai mulți bani pentru că i-ai cheltuit responsabil.
Lecția obținerii banilor: cum se gestionează „salariul”
Pe măsură ce cresc și ajung să aibă au o noțiune despre bani și la ce folosesc ei, este important să-i învățăm cum îi pot obține. Acesta este primul pas spre independența lor financiară, pentru că astfel vor ști că nu trebuie să se bazeze toată viața pe banii părinților.
Când poți începe această lecție? Sigur vor exista ocazii când picii vor începe să ceară mașinuțe, păpuși sau jocuri pe calculator, pentru că le-au văzut la magazin sau la alți copii. Atunci este momentul perfect să-l ajuți să înțeleagă că banii se obțin prin muncă și… nu sunt niciodată prea ușor de obținut. În loc de „nu avem bani”, spune-i că te poate ajuta la treburile casnice pentru a-i obține. De exemplu, ar putea să ude florile, să șteargă praful, să aspire prin casă. Fiecare sarcină le-ar putea aduce între 5 și 10 lei, în funcție de cât de bine și de responsabil o fac. Totuși, sunt anumite treburi casnice pe care copiii trebuie să le facă fără să fie plătiți, pentru că este important să învețe să-și spele singuri farfuria când mănâncă sau să-și strângă jucăriile. Pe termen lung, poate fi stabilit un „salariu”, o sumă lunară pe care copilul să o primească în schimbul treburilor casnice pe care le face. În felul acesta va înțelege că banii sunt limitați și că este important să-i gestioneze cu precauție, pentru că nu va mai primi alții până la „salariul” următor.
Banii încasați îi poate folosi pentru îndeplinirea unor mici dorințe (să-și cumpere o ciocolată) sau îi poate economisi, într-o pușculiță, pentru un bun mai scump, precum un joc pe calculator pe care și-l dorește foarte mult, o bicicletă nouă sau chiar o tabletă.
Cum îi învățăm să economisească?
Primul pas este să înțeleagă diferența dintre nevoie și dorință. Ajută-l să afle dacă obiectul pe care vrea să-l cumpere este cu adevărat important pentru el și dacă are nevoie de el în acel moment. Apoi, amânarea deciziei pentru următoarea zi l-ar putea ajuta să evite o cumpărătură impulsivă. Următorul pas este să-și stabilească obiective pe termen lung cu banii pe care ar putea să-i strângă. În acest fel, va avea motivația să nu-i cheltuiască, ci să-i economisească.
Ce pot face adulții atunci când nu le ajung banii de la un salariu la altul?
Atunci când copilul este suficient de mare cât să înțeleagă ce sunt banii, care este valoarea lor și au noțiunile de bază despre economisire, salariu și prețuri, următoarea lecție este să înțeleagă ce înseamnă un împrumut, ce este dobânda, ce sunt ratele și ce tipuri de credite există.
Explică-i importanța gestionării banilor și printr-un exemplu concret. Dacă cheltuielile sunt mai mari decât salariul încasat și nu îi ajunge salariul de la o lună la alta, atunci adulții pot apela la un împrumut rapid, pe termen scurt, de care să se ajute până la salariu. Un astfel de credit este oferit de Viva Credit și se pot accesa până la 3000 lei, 100% online, cu 0% dobândă în primele 30 de zile. Folosește-te de un telefon, o tabletă sau un calculator cu acces la internet, ca să-l ajuți să înțeleagă mai bine ce înseamnă dobânda și cum se aplică ea, prin simulatorul de credit de pe www.vivacredit.ro.
Leave A Reply