Nuntă, botez, întreținere, urgență stomatologică, amendă de circulație, factură prea mare, ținută de seară, inel, centrală termică, cauciucuri de iarnă, activități extrașcolare, ochelari noi, încăltăminte de toamnă, weekend la munte, frigider nou, zi de naștere.
Toate astea pot fi urgențe financiare. Unele mai puțin, altele mai mult.
Dacă pentru tine un inel poate fi o “investitei” pe care trebuie s-o faci acum și te împrumuți pentru asta, altcuiva i se poate părea o cheltuială inutilă. Dacă prietenului/prietenei tău i se pare normal să dea o fugă până la magazin să-și cumpere niște bocanci buni de munte, tu, mai degrabă, ai împrumuta niște bani ca să-ți schimbi frigiderul pentru că cel vechi nu mai răcește cum trebuie.
Până la urmă este vorba despre percepție si alegere.
Ce e pentru tine urgență, pentru altcineva poate părea un moft.
Depinde de nevoile pe care le are fiecare și câtă valoare atribuie unui bun.
Ideea este următoarea: înainte de-a cumpăra ceva cu bani împrumutați, căci despre asta este vorba, e bine să te gândești dacă chiar merită acest efort. Pentru că, da, un împrumut bancar sau nebancar, este un efort financiar. Banii, odată împrumutați trebuie restituiți. Așa că, “măsoară de 9 ori și apoi taie”. Merită? Te vei descurca financiar mai apoi?
Nu cumva vei ajunge să te împrumuți ca să rambursezi celălalt împrumut?
Regula de bază? Nu împrumuta mai mult decât poți restitui sau, mai pe românește zis, nu te întinde mai mult decât îți este plapuma. 🙂
O altă soluție, cea mai bună de altfel, ar fi să pui bani deoparte pentru ce-ți dorești și atunci când aduni suma necesară, îți cumperi ce aveai în plan.
Este cel mai bine așa, dacă nu vrei să ajungi de la un salariu la altul fără bani. 🙂
Economisește și cheltuie cumpătat. Nu te lasa pradă impulsului de moment. De multe ori există riscul să te uiți la ce ți-ai cumpărat și să te întrebi la ce-ți folosește. 🙂
Leave A Reply