Unii îi spun bani la ciorap, bani la saltea sau bani pentru zile negre. Oricum i-ai spune ai nevoie de această rezervă de bani. Pe cât de greu este s-o faci, pe atât de utilă e în situații de criză. Pentru a putea aduna niște bani pentru fondul de urgență, trebuie să-ți cunoști foarte bine bugetul personal. Venit, cheltuieli, rate, facturi…câte și mai câte. Și da, chiar trebuie să fii organizat…foarte organizat. Asta înseamnă că indiferent ce cheltuieli ai, tu trebuie să-ți stabilești o sumă fixă pe care lunar s-o dai deoparte. Chiar dacă-ți vine o factură mai mare, o amendă de circulație….nu contează. Ăia câțiva lei pe care ai hotărât să-i pui separat în fiecare lună, nu se duc pe astfel de cheltuieli. 🙂 Nimeni nu spune că e ușor…
Dar, gândește-te la un lucru: când poate apărea o situație neprevăzută? Oricând!
Și când spunem “neprevăzută”, nu vorbim despre o factură mai mare la întreținere sau vizită urgentă la stomatolog. Ne referim la situatii urâte care pot apărea în viața oricui: ai rămas fără serviciu, te-ai îmbolnăvit iar tratamentul este foarte costisitor, se strică centrala termică în mijlocul iernii sau aragazul. Ce faci atunci dacă nu ai acest fond de urgență? Începi să te gândești de unde să faci rost de bani, cine te-mprumută cu o sumă atat de mare? Cât de mare este stresul nici nu mai pomenim. Așa că, nu lăsa neprevăzutul să-ți pună stăpânire pe viață.
Încearcă următorul scenariu: rămâi fără serviciu, din varii motive… Cam cât de repede îți găsești un alt loc de muncă? Unul cel puțin la fel de bun ca precedentul… Ești conștient/ă că poate dura câteva luni, nu? Oferte de serviciu vei găsi la tot pasul, dar, cu siguranță, nu toate vor fi pe placul tău sau tu nu vei fi candidatul ideal. Există și riscul ăsta…
Ce te-ar salva într-o astfel de situație? Fondul de urgență! Nu te împrumuți, nu stai flămând, nu rămâi cu restanțe la facturi sau rate la bancă, nu ai stresul zilei de maine și, cel mai important, ai timp să-ți găsești locul de muncă pe care ți-l dorești.
Cam cât înseamna un fond de urgență? Pai hai să calculăm.
Să presupunem că nevoia ta financiară lunara este de 3000lei. Asta ar presupune plata tuturor facturilor, mâncare și 2-3 lei bani de buzunar. :)). Asta înseamnă că fondul tău de urgență ar trebui să-ți acopere minimum 3 luni de trai liniștit fără niciun venit. Deci…9000 lei. Bineînteles, suma poate fi mai mică. Totul depinde de cheltuielile tale și cu câți bani ești tu obișnuit/ă să trăiesti în fiecare lună.
Clar, te vei întreba când apuci tu să pui atâția bani deoparte. Întrebarea e absolut firească. Iar răspunsul este: în timp. Adică, fix ce spuneam de la început,în fiecare lună te “lepezi” de-o sumă fixă de bani. 🙂
Deci, nu mai bine ești tu precaut/ă decât să te lovească direct în moalele capului neprevăzutul? 🙂
Leave A Reply